1. Consideraţii generale privind energia geotermală.
Plăcile tectonice; Profilul de temperaturi prin scoarţa pământului; Condiţii pentru extragerea căldurii din scoarţa terestră.
2. Extracţia căldurii din straturile acvifere şi din rocile uscate fierbinţi.
Schema de principiu de extracţie a căldurii din straturile acvifere; Schema de principiu de extracţie a căldurii din rocile uscate fierbinţi. Curba de productivitate.
3. C.G.T.E. (Centrale GeoTermale Electrice) cu abur uscat şi T.A. (Turbină cu Abur) cu: a) evacuare atmosferică; b) condensare.
C.G.T.E. cu abur umed, cu un singur expandor şi T.A.: cu a) evacuare atmosferică; b) condensare.
Schema de principiu a C.G.T.E. cu abur uscat şi T.A. cu a) evacuare atmosferică şi b) condensare; Schema de principiu a C.G.T.E. cu abur umed, cu un singur expandor şi T.A.: cu a) evacuare atmosferică; b) condensare; Scheme de principiu ale circuitului de răcire a condensatorului C.G.T.E..
4. C.G.T.E. cu abur umed, cu două expandoare şi T.A. de condensaţie: a) cu şi b) fără separator intermediar de umiditate.
Schema de principiu a C.G.T.E. cu abur umed, cu două expandoare şi T.A. de condensaţie: a) cu şi b) fără separator intermediar de umiditate; Diagrama fluxurilor masice; Realizarea bilanţului masic şi energetic pentru C.G.T.E. cu abur umed, cu două expandoare; Diagrame T-s (temperatură-entropie) şi h-s (entalpie-entropie) pentru C.G.T.E. cu abur umed, cu două expandoare şi T.A. de condensaţie: a) cu şi b) fără separator intermediar de umiditate.
5. C.G.T.E. cu agent motor organic în ciclu: a) fără şi b) cu desupraîncălzitor al aburului la ieşirea din turbină.
Schema de principiu a C.G.T.E. cu agent motor organic în ciclu: a) fără şi b) cu desupraîncălzitor al aburului la ieşirea din turbină; Diagrame T-s şi h-s.
6. C.G.T.E. cu ciclu combinat abur - agent organic, cu cascadă termodinamică.
Schema de principiu a C.G.T.E. cu ciclu combinat abur - agent organic, cu cascadă termodinamică.
7. C.G.T.E. cu ciclu combinat recuperativ abur – agent organic, în care ciclul organic are recuperator intern de căldură
Schema de principiu a C.G.T.E. cu ciclu combinat recuperativ abur – agent organic, în care ciclul organic are recuperator intern de căldură. Diagrama T-s.
8. C.G.T.E. cu ciclu integrat geotermal-organic, cu un ciclu de fluid organic
Schema de principiu a C.G.T.E. cu ciclu integrat geotermal-organic, cu un ciclu de fluid organic.
9. C.G.T.E. de cogenerare (electricitate + căldură).
Schemă de principiu a C.G.T.E. de cogenerare integrată în ciclul cu abur, cu T.A. cu contrapresiune, funcţionând cu: a) abur uscat şi b) abur umed, cu un expandor; Schemă de principiu a C.G.T.E. de cogenerare recuperativă, cu T.A. umed şi un singur expandor; reţea de transport căldură în circuit închis. Schemă de principiu a C.G.T.E. cu fluid organic de cogenerare recuperativă, combinată cu producerea separată de căldură.
10. Valorificarea energiei geotermale de potențial mediu-coborât, cu ajutorul pompelor de căldură (PC)
Rolul energetic al PC; Principiul de funcționare al PC; Fluidele de lucru ale PC; Tipuri de PC; Performanța energetică a PC.
11. Scheme și cicluri termodinamice ale PC cu compresie mecanică de vapori
Schema și ciclul ideal al PC cu vapori; Schema de principiu și ciclul teoretic al PC cu vapori;Schema de principiu și ciclul teoretic al PC cu vapori, cu subrăcire; Schema de principiu și ciclul teoretic al PC cu vapori, cu subrăcire regenerativă; Schema de principiu și ciclul teoretic al PC cu vapori, cu separator de lichid; Schema și ciclul real al PC cu vapori; Ciclul PC cu compresie mecanică de vapori în două trepte; Ciclul PC cu compresie mecanică de vapori, în cascadă; Calculul termic al PC cu vapori
12. Pompe de căldură geotermale (PCG)
Elemente componente ale sistemelor de PCG; Clasificarea colectorilor geotermali; comportamentul termic al pământului; Exemple de calcul ale componentelor sistemelor de PCG.
13. Aplicaţii ale pompelor de căldură geotermale
Încălzirea spațiilor rezidențiale; Încălzirea/ răcirea arenelor sportive; Încălzirea clădirilor de birouri.