1. Concepte de baza in analiza economica si financiara. Etapele de implementare a unui proiect de investiţii în domeniul sistemelor termoenergetice. Metode de estimare a principalelor componenete ale fluxurilor de numerar aferente realizarii unui proiect energetic.
Noţiuni referitoare la preţuri. Rolul factorului timp.
2. Criterii si indicatori de analiza economica si financiara bazate pe valori actualizate. Definiţiile indicatorilor de performanţă economică având la bază valori actualizate. Aplicarea indicatorilor de performanţă economică având la bază valori actualizate.
3. Criterii si indicatori de analiza economica si financiara bazate pe valori neactualizate. Definiţiile indicatorilor de performanţă economică având la bază valori neactualizate. Aplicarea indicatorilor de performanţă economică având la bază valori neactualizate.
4. Criterii de analiza economica si financiara bazate pe analiza costurior de productie. Elemente care stau la baza determinarii costurilor de producţie. Determinarea diferitelor costuri de producţie. Repartiţia costurilor totale de producţie între diversele produse realizate în procese energetice combinate (cogenerare). Folosirea costurilor de producţie la determinarea tarifelor de vânzare a energiei electrice şi termice.
5. Analiza de sensibilitate a eficientei economice a proiectelor de investitii. Analiza de risc.
6. Surse de finantare a proiectelor energetice. Criterii de alegere a surselor de finanţare a proiectelor de investiţii.
1.Criterii de analiză a impactului ecologic
2. Protocolul de la Kyoto
3. Funcţionarea pieţei de emisii GES
4. Finanţarea unui proces de reducere a impactului ecologic al utilizării energie pe baza Mecanismelor Flexibile
5. Piaţa de certificate verzi
6. Analiza pe ciclul de viaţă a unei filiere de utilizarea energiei pentru tratarea apelor uzate urbane
7. Analiza pe ciclul viaţă a unui proces de fabricare a hârtiei
8. Analiza pe ciclul viaţă a unui proces de fabricare a aluminiului
1.Tipologii de consumatori de energie termica in contururile industriale
2.Resurse energetice secundare (RES)
Se va prezenta metodologia de inventariere a resurselor energetice secundare, definitia, tipologie, exemple, caracteristici, continut energetic.
2. Recuperarea interioara a resurselor energetice secundare (în direcție tehnologică)
Se vor prezenta diferitele solutii de recuperare a RES in direcție tehnologica, se vor stabili indicatori specifici, domenii de aplicare, limitări in recuperare, studii de caz.
3. Recuperarea exterioara a resurselor energetice secundare în direcție energetică
Se vor stabili principalele solutii de recuperare a RES in direcție energetica, limitări in recuperare, indicatori specifici, metodologii de analiză, studii de caz.
4. Echipamente utilizate la recuperarea resurselor secundare
Se vor prezenta principalele echipamente și scheme tehnologice utilizate pentru recuperarea RES: scheme de recuperare a condensului, instalații de preîncălzire a aerului de ardere, a materialelor tehnologice, etc Eficiența utilizarii instalatiilor recuperatoare.
5. Analiza econonomică a recuperării resurselor energetice secundare
Se vor prezenta indicatorii economici de analiză a eficienței soluțiilor de recuperare, precum și aplicarea acestor indicatorii pentru diferite studii de caz.
6.Analiza de impact asupra mediului a recuperării resurselor energetice secundare
Se vor prezenta indicatorii de impact asupra mediului a recuperarii resurselor energetice secundare, precum și aplicarea acestor indicatorii pentru diferite studii de caz.
7. Instalații de aer comprimat
Se vor studia producerea, stocarea, transportul și distribuția aerului comprimat în instalații industriale. Se vor prezenta indicatori caracteristici și se vor analiza studii de caz din domeniul utilizării aerului comprimat.