1. Generalitati privind strategia Romaniei in domeniul energetic. Surse regenerabile de energie: prezentarea in ansamblu a domeniului de studiu, a surselor regenerabile de energie, incadrarea in sectorul energetic si particularitati de strategie energetica coroborat cu elemente specifice de protectie a mediului.
2. Combustibilii energetici de suprafata: tipuri de combustibili, clasificare, caracterisitici fizico-chimice; interdependenta dintre procese de conversie si proprietatile combustibililor. Compozitie primara; modul de determinare a compozitiei primare si elementare.
3. Noţiuni generale privind procesele termo-bio-fizico-chimice si utilizarea pentru generarea de energie: clasificarea proceselor de conversie combustibil primar - combustibil derivat - energie; particularitati ale fiecarei categorii de proces; incadrarea in strategia energetica; acoperirea curbei de sarcina.
4. Procedee de pre-tratare / pregatire a combustibililor in vederea conversiei energetice: procedee de uscare, peletizare, brichetare pentru marirea densitatii energetice a unui combustibil si imbunatatirea proprietatilor de ardere.
5. Procese de combustie cu generare de energie: tipuri de procese de combustie; parametri de proces; tehnologii; bilantul energetic al procesului.
6. Procese piroliza. Combustibili alternativi: tipuri de procese de piroliza; parametri de proces; fenomene termo-fizico-chimice specifice; combustibili derivati din proces; tehnologii de piroliza; bilantul energetic al procesului; eficienta de conversie a procesului; corelarea combustibilului cu tipul de proces si produsii de reactie; cinetica de reactie; energie de activare.
7. Procese de gazeificare. Tehnologii: tipuri de procese de gazeificare; parametrii de proces; fenomene termo-fizico-chimice specifice; tehnologii de gazeificare; bilantul energetic al procesului; eficienta de conversie a procesului; corelarea combustibilului cu tipul de proces; cinetica de reactie; energie de activare.
8. Alte procese de conversie in energie / vectori energetici. Digestie, esterificare: procese bio-chimice si fizico-chimice de tranformare a unor surse de energie primara in combustibili derivati superiori; parametri proces; eficienta de conversie; tehnologii.
9. Cuplajul proces termochimic – proces termodinamic: procese termodinamice, caracterisitici; alegerea tipului de proces termodinamic in functie de tipul procesului termochimic la sursa calda a lantului de conversie combustibil – energie.
10. Tehnologii de conversie combustibil – energie: corelarea dintre tip combustibil - parametri proces termochimic - tip proces termodinamic (Rankine-Hirn, Otto-Diesel, Brayton); calculul eficientei energetice globale. Exemple de solutii existente.
11. Emisii de noxe. Reziduuri de proces:
calculul emisiilor poluante de proces; factori de emisie; reziduuri finale.